فضاپیمای “لوسی” متعلق به سازمان فضایی ناسا در آستانه یک ملاقات نزدیک با یک سیارک کوچک قرار دارد. هدف اصلی این ماموریت، شناسایی گروه بزرگی از سیارکهای ناشناخته در مجاورت سیاره مشتری است.
این دومین رویارویی “لوسی” با یک سیارک خواهد بود. این فضاپیما در سال ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شد تا در یک ماموریت بلندپروازانه، از کنار ۱۱ جرم فضایی عبور کند. دادههای جمعآوری شده در این مشاهدات میتواند به دانشمندان در درک بهتر منظومه شمسی اولیه و چگونگی شکلگیری سیارات کمک کند. لازم به ذکر است که سیارکها، بقایای باستانی به جا مانده از دوران شکلگیری منظومه شمسی هستند.
به نقل از وبگاه فیز، این گذر نزدیک، یک تمرین کلیدی برای سال ۲۰۲۷ محسوب میشود؛ زمانی که “لوسی” به نخستین “سیارک تروجان” خود در نزدیکی سیاره مشتری خواهد رسید.
“سیارک تروجان” به جرمی آسمانی گفته میشود که مداری مشترک با یک سیاره یا جرم آسمانی بزرگتر دارد، اما به دلیل قرارگیری در نقاط لاگرانژی آن سیاره، با آن برخورد نمیکند.
این فضاپیما روز یکشنبه با فعالسازی سه ابزار علمی خود، سیارک بیخطری به نام “دونالدجوهانسون” را مورد بررسی قرار خواهد داد. این رویارویی در فاصله ۲۲۳ میلیون کیلومتری از زمین و در کمربند اصلی سیارکها، واقع بین سیارات مریخ و مشتری، رخ خواهد داد.
“دونالدجوهانسون” نام دیرینهشناسی مشهوری است که این سیارک به یاد او نامگذاری شده است. قرار است این دانشمند در طول این گذر نزدیک، در مرکز کنترل ماموریت شرکت لاکهید مارتین، سازنده و بهرهبردار فضاپیمای “لوسی”، حضور داشته باشد.
فضاپیمای “لوسی” ناسا تا فاصله حدود ۹۶۰ کیلومتری این سیارک نزدیک خواهد شد. طول این سیارک تقریباً ۴ کیلومتر و عرض آن به مراتب کمتر است.
با وجود سرعت بالای گذر این فضاپیما (بیش از ۴۸ هزار کیلومتر در ساعت)، دانشمندان پس از این ملاقات کوتاه قادر خواهند بود تا درک بهتری از اندازه و شکل این سیارک به دست آورند.

این سیارک، یکی از اجرام بیشماری است که گمان میرود در نتیجه یک برخورد بزرگ در حدود ۱۵۰ میلیون سال پیش به وجود آمده باشد.
هال لویسون، دانشمند ارشد مؤسسه تحقیقات جنوب غربی، در این باره میگوید: این سیارک ممکن است شبیه به یک مهره بولینگ یا حتی یک آدم برفی باشد. احتمال دیگر این است که دو سیارک بلند و باریک، اما جداگانه وجود داشته باشند که فاصله زیادی از یکدیگر دارند.
وی افزود: ما نمیدانیم دقیقاً چه چیزی در انتظارمان است. همین موضوع، این ماموریت را بسیار هیجانانگیز میکند.
در طول این گذر نزدیک، هیچ ارتباط مستقیمی با فضاپیمای “لوسی” وجود نخواهد داشت، زیرا این فضاپیما آنتن خود را از سمت زمین برمیگرداند تا بتواند به طور دقیق سیارک را ردیابی کند. لویسون پیشبینی میکند که بیشتر دادههای علمی ظرف یک روز پس از این ملاقات دریافت شود.
به گفته لویسون، هدف بعدی و اصلی ماموریت “لوسی”، ملاقات با “سیارکهای تروجان” خواهد بود. این سیارکها دارای مداری مشترک با سیاره مشتری به دور خورشید هستند و به صورت دستههایی، این بزرگترین سیاره منظومه شمسی را در حین گردش به دور خورشید دنبال میکنند. “لوسی” بین سالهای ۲۰۲۷ تا ۲۰۳۳، از کنار هشت مورد از این سیارکها عبور خواهد کرد که برخی از آنها به صورت جفتهای دوتایی هستند.
نخستین گذر “لوسی” از کنار یک سیارک در سال ۲۰۲۳ رخ داد که از کنار سیارک “دینکینش” عبور کرد. این سیارک در کمربند اصلی سیارکها قرار دارد و در جریان آن ملاقات، این فضاپیما یک قمر کوچک در اطراف آن کشف کرد.
اخبار جدید ایران و جهان را در مجله خبری تحلیل سبز بخوانید