آئیننامه نشریات علمی با هدف ارتقای کیفی نشریات و حرکت به سمت مرجعیت علمی، در سه ماه آینده بازنگری خواهد شد.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر صمد نژاد ابراهیمی، مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی، در گفتگو با خبرنگار مهر، جزئیات بازنگری این آئیننامه را تشریح کرد.
توجه به استفاده از ظرفیت اساتید جوان:
یکی از مهمترین تغییرات در آئیننامه جدید، توجه به استفاده از ظرفیت اساتید جوان در سردبیری و تحریریه نشریات علمی است. در آئیننامههای قبلی، سردبیر نشریه حتما باید استاد تمام میبود، اما در آئیننامه جدید، استادیاران دارای شرایط خاص نیز میتوانند این مسئولیت را بر عهده بگیرند.
نژادابراهیمی در این باره گفت: “پیش از این از خدمات اساتید جوان محروم بودیم و فعالیت میکردند ولی تلاشهای آنها دیده نمیشد. در آئیننامه جدید میتوان از پتانسیل این افراد فعال استفاده کرد.”
حمایت از نشریات دارای نمایه:
یکی دیگر از اهداف بازنگری آئیننامه، ارتقای جایگاه نشریات دارای نمایه است. در آئیننامه جدید، به نشریاتی که در نمایههای معتبر مانند DOAJ و EBSCO ثبت شدهاند، امتیاز بیشتری تعلق خواهد گرفت.
مدیرکل دفتر سیاستگذاری و برنامهریزی امور پژوهشی در این باره گفت: “داشتن نمایههایی مثل DOAJ ،EBSCO و دیگر نمایههای تخصصی در حوزههای مختلف امتیاز بیشتری خواهد داشت.”
توجه به مسائل اخلاقی در پژوهش:
رعایت اخلاق پژوهش در نشریات علمی، از دیگر موضوعاتی است که در آئیننامه جدید به آن توجه خواهد شد. به گفته نژادابراهیمی، در این آئیننامه، سازوکارهای دقیقی برای رسیدگی به تخلفات اخلاقی در نظر گرفته خواهد شد.
وی در این باره گفت: “باید رسیدگی دقیقی در این زمینه انجام گیرد. اثر سلب اعتبار یک مقاله باید در نشریات بماند و گفته شود که دلیل سلب اعتبار چه بوده است؛ چون دیگران از قبل به آن مقاله استناد کردهاند و باید مشخص شود که آن مقاله سلب اعتبار شده است.”
نظام رتبهبندی جدید:
در آئیننامه جدید، نظام رتبهبندی نشریات نیز تغییر خواهد کرد. در این نظام، ارزیابیها به صورت پویا و سیستماتیک و به شیوه نشریات بینالملل انجام میشود و نیازی به ارائه مستندات توسط کارشناسان نیست.
نژادابراهیمی در این باره گفت: “این ارزیابی به صورت آنلاین و برخط انجام میشود.”
اخبار موثق و دقیق را در مجله خبری تحلیل سبز مطالعه کنید.