عدم دسترسی به دارو، مشکلی که بیماران با آن دست به گریبان هستند، علل مختلفی دارد که در این گزارش به آنها میپردازیم.
محمدحسین متولی، رئیس اداره پایش زنجیره تامین داروی سازمان غذا و دارو، در گفتگویی با خبرنگار مهر، به سطوح مختلف دسترسی به دارو و اطلاعات ناکافی بیماران در این زمینه اشاره کرد.
وی با بیان اینکه داروی IVIG فقط باید در بیمارستان مصرف شود، وجود این داروی گرانقیمت در داروخانههای شهری را غیرضروری دانست.
متولی در ادامه به دلایل دسترسی دشوار به برخی از داروها در برخی داروخانهها اشاره کرد و گفت:
- مسائل مالی: ممکن است یک داروخانه به دلیل مشکلات مالی، داروی مورد نیاز را از شرکتهای توزیع کننده درخواست نکرده باشد.
- مشکلات نقدینگی: ممکن است داروی سادهای به دلیل مشکلات نقدینگی در شرکتهای پخش دارویی بزرگ موجود نباشد و یا در اختیار پخشهای کوچک با پوشش محدود باشد.
- عدم وجود در فهرست دارویی کشور: برخی از اقلامی که به عنوان عدم دسترسی به دارو مطرح میشود، ممکن است اصلا در گروه داروها نبوده و صرفاً فرآورده مکمل از نوع یک برند خاص باشد.
- تجویز داروی خارج از فهرست: ممکن است پزشکی دارویی را تجویز کند که در فهرست دارویی کشور نیست و بیمار برای پیدا کردن آن دچار سردرگمی شود.
- محدودیت واردات: برخی از بیماران دنبال داروی با برند خاصی هستند که به دلیل حمایت از تولید داخل، واردات آن محدود یا ممنوع شده است.
رئیس اداره پایش زنجیره تامین داروی سازمان غذا و دارو در ادامه به جایگزینی داروها با مشابه ایرانی اشاره کرد و گفت:
عدم دسترسی به دارو در همه جای دنیا وجود دارد، اما مسئله مهم این است که چه دارویی با چه سطح اهمیتی برای چه مدتی دیر تأمین شود.
وی در پایان، دیر تأمینی دارو را به موجودی زیر یک ماه در سطح پخش داروخانهها تعریف کرد.
اخبار موثق و دقیق را در مجله خبری تحلیل سبز مطالعه کنید.