رژیم غذایی صحیح، کلیدی برای سلامتی: گزارشی از نشست خبری معاون بهداشت
در نشست خبری اخیر پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه سالم، علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، به اهمیت تغذیه سالم و چالشهای پیش روی آن پرداخت. وی با تأکید بر مغفول ماندن موضوع تغذیه در سبک زندگی مدرن، به تغییرات ذائقه، روش پخت و فرآوری مواد غذایی اشاره کرد که در بروز بسیاری از بیماریها نقش دارند.
رئیسی با تشبیه ظریف بین غذا و سم، توضیح داد که مصرف بیش از حد هر ماده غذایی، حتی مواد مفید، میتواند مضر باشد. وی به عنوان مثال، مسمومیت با آب را ذکر کرد که در اثر مصرف بیش از حد آب اتفاق میافتد. به گفته وی، کنترل کمیت و تنوع غذایی، به ویژه مصرف انواع فیبرها، از اهمیت بالایی برخوردار است. مصرف چربیهای اشباع شده نیز باید محدود به کمتر از 10 درصد کالری روزانه شود و در برخی بیماران حتی به کمتر از 5 درصد برسد. چربیهای غیر اشباع، از جمله روغن کانولا، کنجد و آفتابگردان، گزینههای سالمتری هستند.
وی در مورد روغنهای پالم و تراریخته، به خطرات احتمالی روغن پالم با درصد بالای یک اشاره کرد. در مورد روغنهای تراریخته نیز، وزارت بهداشت تاکنون شواهدی از مضرات آن مشاهده نکرده است. رئیسی بر اهمیت کنترل درصد چربی ترانس (زیر 5 درصد) و چربی اشباع (زیر 10 درصد) در مواد غذایی تأکید کرد و روشهای پخت سالمتر مانند بخارپز و آبپز را توصیه نمود.
معاون وزیر بهداشت به تحولات صنعت کشاورزی در سرتاسر جهان اشاره کرد و با مقایسه امید به زندگی در پنجاه سال گذشته و حال حاضر، به نقش تغذیه در افزایش طول عمر پرداخت. وی در خصوص برچسبگذاری محصولات تراریخته، مسئولیت آن را بر عهده سازمان غذا و دارو دانست و از تشکیل کارگروهی برای بررسی این موضوع خبر داد. رئیسی بر خرید از فروشگاههای معتبر و توجه به اطلاعات درج شده روی محصولات تأکید کرد.
در مورد نظارت بر عرضه گوشت در رستورانها، رئیسی به نقش دامپزشکی در کنترل و نظارت بر عرضه گوشت اشاره کرد و از مهر نظام دامپزشکی بر روی محصولات گوشتی یاد کرد. وی افزود که در صورت کشف موارد غیرقانونی، برخورد قضایی صورت خواهد گرفت. همچنین، در مورد مسمومیتهای غذایی، وزارت بهداشت به همکاری با پزشکی قانونی و دیگر سازمانها میپردازد.
رئیسی در ادامه به پایین بودن سرانه مصرف گوشت و لبنیات در کشور اشاره کرد و به مقایسهی آمار مصرف روزانه با استانداردهای جهانی پرداخت. وی به کمبود مصرف فیبر در کشور و راهکارهای افزایش آن از طریق مصرف نان سبوسدار، سبزیجات و میوهها اشاره نمود.
احمد اسماعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، نیز به پویش ملی تغذیه سالم و اهمیت استفاده از روغنهای سالم مانند روغن کانولا اشاره کرد.