افزایش نسبی دما و تداوم کم‌بارشی در کشور

گزارش هواشناسی ایران: نوسانات دمایی و بارش در هفته‌های اخیر

سازمان هواشناسی کشور در جدیدترین گزارش خود از تغییرات دمایی و بارشی در سراسر ایران خبر داد. بر اساس این گزارش، موج هوای سردی از عرض‌های شمالی عبور کرده و سبب کاهش جزئی دما، به ویژه در بیشینه دمای روزانه شده است. این کاهش دما در روزهای پایانی آذر و اوایل دی ماه بیشتر محسوس خواهد بود. با این حال، به طور کلی، انتظار می‌رود دمای هوا در روزهای آینده نسبت به هفته‌های گذشته گرم‌تر باشد.

پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که دمای کشور در هفته آینده حدود یک درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین نرمال خواهد بود. جایگزینی توده هوای گرم‌تر با توده هوای فعلی، منجر به افزایش دمای قابل توجهی در نیمه شرقی کشور، به ویژه در استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سمنان و سیستان و بلوچستان (۲ تا ۴ درجه سانتیگراد) خواهد شد. همچنین، مناطق غربی کشور نیز شاهد افزایش دمای ۱ تا ۲ درجه‌ای نسبت به میانگین نرمال خواهند بود.

این گزارش همچنین به کم‌بارشی در هفته جاری و هفته آینده اشاره دارد. میانگین دمای کشور در غرب و مرکز، در حد نرمال یا تا ۲ درجه سانتیگراد کمتر از نرمال خواهد بود. با این حال، در نیمه شرقی کشور، به ویژه در استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان، دما تا ۳ درجه سانتیگراد و در برخی مناطق غرب خراسان رضوی حتی تا ۶ درجه سانتیگراد کمتر از میانگین نرمال پیش‌بینی می‌شود.

بررسی داده‌های مربوط به بارش نشان می‌دهد که از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۵ آذرماه، میانگین بارش کشور حدود ۳۳ میلی‌متر بوده است. این میزان در مقایسه با میانگین بلندمدت ۵۳ میلی‌متر، نشان‌دهنده‌ی کم‌بارشی حدود ۳۶ درصدی است که مشابه وضعیت سال گذشته است. تمام استان‌ها به جز خراسان شمالی و مازندران، کم‌بارشی را تجربه کرده‌اند. مازندران با دریافت ۲۶۶ میلی‌متر بارش، که ۵۷ میلی‌متر بیشتر از میانگین نرمال ۲۰۹ میلی‌متر است، عملکرد بهتری داشته است. برخی استان‌ها مانند آذربایجان شرقی (۵۶ درصد)، اصفهان (۶۷ درصد)، چهارمحال و بختیاری (۵۷ درصد) و تهران (۳۰ درصد) با کمبود بارش شدیدتری مواجه بوده‌اند.

میانگین دمای کشور از ابتدای پاییز تاکنون، ۱.۴ درجه سانتیگراد بیشتر از میانگین نرمال بوده است. در آذرماه نیز میانگین دما ۰.۸ درجه سانتیگراد بالاتر از نرمال ثبت شده است. اگرچه میانگین دمای هفت روز منتهی به ۲۵ آذرماه حدود یک درجه سانتیگراد بالاتر از نرمال بوده است، اما این میانگین، نمایانگر وضعیت دمایی دو سه روز اخیر نیست که در اکثر نقاط کشور به ویژه در عرض‌های شمالی، کمتر از نرمال بوده است. دمای کمینه تهران به ۳- درجه سانتیگراد رسید و در روزهای آینده بین صفر تا ۲ درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود. بیشینه دما نیز به حدود ۱۰ درجه سانتیگراد خواهد رسید.

تفاوت قابل توجه دما در نقاط مختلف کشور به دلیل گستردگی جغرافیایی، اختلاف عرض جغرافیایی (از حدود ۲۰ درجه در جنوب تا ۴۰ درجه در شمال) و اختلاف ارتفاع است. به عنوان مثال، دمای اردبیل در ارتفاع حدود ۱۰۰۰ متری با دمای چابهار در سطح دریا تفاوت فاحشی دارد. مقایسه‌ی دمای امسال با سال گذشته نیز از نظر علمی صحیح نیست، زیرا نوسانات دمایی سالانه وجود دارد. مقایسه‌ی دقیق باید بر اساس میانگین‌های بلندمدت صورت گیرد.

مجله خبری تحلیل سبز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *