در مراسم اختتامیه پانزدهمین دوره جشنواره بینالمللی فارابی، دکتر پزشکیان با اشاره به مبانی اعتقادی مبنی بر وجود خالق و هدفمند بودن خلقت انسان، بر اهمیت عدالت و نقش علم در تحقق آن تاکید کردند. ایشان با بیان اینکه جوامع بشری همواره در پی عدل و داد بوده اند، عدم رضایت از حق و حقوق خود و تجاوز به حقوق دیگران را ریشه اصلی اختلافات دانستند. به باور ایشان، بیتوجهی به حقوق اقوام، جنسیتها و دیدگاههای مختلف، موجب بروز تعارضات میشود. دکتر پزشکیان بر لزوم تعریف شاخصهای حق و عدالت توسط اندیشمندان علوم انسانی تاکید کردند و پرسیدند آیا ما در عمل حق و عدالت را در جامعه پیاده میکنیم؟
ایشان با طرح این سوال که چرا اختلافات قومی و اعتراضات کارکنان بوجود میآیند، به مسائلی مانند بیتوجهی به برخی اقشار و محابا کاری با افراد نالایق اشاره کردند. دکتر پزشکیان با رد تقلیدی بودن اصول دین، بر ضرورت درک عمیق عدالت و انصاف تاکید کردند و افزودند عملکرد غیرعادلانه، هر نامی که بر خود بگذارد، اسلام نیست. ایشان نقش علم و مدیریت صحیح در تحقق عدالت را حیاتی دانستند و بر لزوم به کارگیری افراد شایسته در پستهای مختلف تاکید کردند؛ نهادینه کردن عدالت در مدیریت نیروی انسانی، به گونهای که عملکرد، ملاک اصلی پرداخت و جایگاه باشد، از دیگر نکات مهم ایشان بود.
عدم پویایی و خلاقیت در سیستم را ناشی از قرار نگرفتن افراد در جایگاه درست دانستند. به باور ایشان، اعتقاد به پیشرفت و بهبود مستمر برای اصلاح جوامع اسلامی ضروریست، و ذهنیت بسته مانع این پیشرفت خواهد بود. ایشان با رد نسبیت حق و عدالت، بر تطبیق خود با راستی و درستی تاکید کردند و دروغگویی و عدم پذیرش حق را بزرگترین ظلم دانستند. دکتر پزشکیان با تاکید بر اهمیت مدیریت مبتنی بر شواهد و برخورد صادقانه با جامعه، به مشکلات ناشی از روشهای آموزشی ناکارآمد در مدارس اشاره کردند. ایشان با رد روشهای امر و نهی، اصلاح افراد را نیازمند روشهای علمی و درست دانستند. دکتر پزشکیان در پایان با اشاره به آموزههای قرآنی و نهج البلاغه، بر لزوم عدل و انصاف در برخورد با تمام افراد و پرهیز از زیادهخواهی تاکید کردند و افزودند بیعدالتی و تبعیض عذاب الهی را به دنبال خواهد داشت.