حفاظت از محیط زیست در ایران: از بیمه خسارت به کشاورزان تا افزایش تنوع گونه‌ای بانک ژن

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع‌زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست در جلسه‌ای با نمایندگان سمن‌های محیط زیست سراسر کشور، از رویکرد دولت در زمینه‌های مختلف حفاظت از محیط زیست، از جمله استفاده از ظرفیت تخصصی سمن‌ها، تکثیر گونه‌های در معرض خطر، طبیعت گردی، بیمه خسارت حیات وحش، مبارزه با قاچاق حیات وحش و افزایش تنوع گونه‌ای بانک ژن خبر داد.

حسن اکبری با اشاره به عقب افتادگی‌های گذشته در زمینه بانک ژن و سلول‌های زنده، از اقداماتی برای کشت نمونه‌ها و شبیه‌سازی در آینده خبر داد. وی همچنین در پاسخ به سوال یکی از اعضای انجمن‌های مردم نهاد در مورد آخرین وضعیت گونه‌های در معرض خطر، از اجرای تفاهم‌نامه‌هایی برای تکثیر گوزن زرد، احیای آهو و تکثیر طعمه یوزپلنگ خبر داد.

اکبری در ادامه به اهمیت فرهنگ‌سازی و زیرساخت قانونی برای اجرای برخی برنامه‌ها اشاره کرد و از ابلاغ دستورالعمل شفاف و قابل اجرا در حوزه طبیعت گردی در پایان سال گذشته خبر داد. وی همچنین از لزوم توجه به درآمد حاصل از گردشگر برای اجرای برنامه مدیریت و در قالب برنامه هزینه شدن آن صحبت کرد.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع‌زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به نواقص موجود در زمینه داده‌ها، از اجرای برنامه‌هایی برای سرشماری، اطفا حریق و ثبت سایر مسائل در سامانه و ایجاد بانک اطلاعاتی قوی در آینده خبر داد.

وی همچنین به اجرای طرح بیمه خسارت حیات وحش به منظور جلوگیری از اقدامات تلافی‌جویانه در اثر تعارض میان انسان و حیات‌وحش اشاره کرد و از پرداخت بیش از 10 میلیارد تومان بیمه خسارت به کشاورزان در این زمینه خبر داد.

غلامرضا ابدالی، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز در این نشست به تبدیل شدن بحث قاچاق حیات وحش به دغدغه عمومی اشاره کرد و از جدیت این دفتر در مبارزه با این معضل خبر داد.

وی در ادامه به اقدامات انجام شده برای رسیدگی به سگ‌های ولگرد در مناطق چهارگانه، ساماندهی بازار فریدون کنار و مبارزه با قاچاق حیات وحش اشاره کرد.

ابدالی همچنین از اقدامات بسیار خوب انجام شده در مورد بیمه حیات وحش و پرداخت 890 پرونده با رقمی بیش از 10 میلیارد تومان بیمه خسارت به کشاورزان و محصولات کشاورزی خبر داد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به نمونه‌های موفقی از احیای گونه‌ها مانند آهو دشت مغان و رهاسازی در زیستگاه اشاره کرد و از مذاکراتی با ترکیه و روسیه برای استفاده از تجربیات آنها در مورد میش مرغ خبر داد.

محمدرضا اشرف زاده، مدیرکل موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این نشست از برنامه اصلی این سازمان برای افزایش 30 درصدی تنوع گونه‌ای بانک ژن و تعداد نمونه‌های آن در سال جاری خبر داد.

وی با تاکید بر اهمیت سمن‌ها در تصمیم‌گیری‌ها، از لزوم دخیل کردن رویکرد مدیریت سازشی سمن‌ها در امر تصمیم‌گیری و سازگار کردن رویکردها با منطقه و مسائل فرهنگی صحبت کرد.

اشرف زاده با اشاره به برخی چالش‌ها در حوزه غارها و موزه ملی تاریخ طبیعی، از حفاظت و بهره‌برداری از غارها به عنوان گنجینه کشور و نیاز به پایش و نظارت جدی در این زمینه خبر داد.

وی همچنین از وظایف اصلی این سازمان در زمینه حفاظت از پوشش گیاهی مناطق حفاظت شده کشور و مشکلاتی در این زمینه به دلیل متولی بودن سازمان منابع طبیعی، خبر داد و از اجرای طرح مشارکتی و برنامه‌ریزی برای حفاظت از چندین گونه گیاهی انحصاری کشور در استان‌های خوزستان، سیستان و بلوچستان و گیلان خبر داد.

اشرف زاده در پایان از برنامه این سازمان برای تقویت 30 درصدی تنوع گونه‌ای و بانک ژن در سال جاری خبر داد.

اخبار موثق و دقیق را در مجله خبری تحلیل سبز مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *