بیماریهای قلبی عروقی، قاتل خاموش عصر مدرن، سالانه میلیونها نفر را در سراسر جهان به کام مرگ میکشاند. رژیم غذایی نامناسب، کمتحرکی، استعمال دخانیات و نوشیدنیهای الکلی از عوامل اصلی این فاجعه هستند. اما در میان این عوامل، مصرف بیش از حد چربیهای ترانس نقش مخربی ایفا میکند.
مطالعات نشان دادهاند که این نوع چربیها، خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهند. بهطور خاص، مصرف بالای چربی ترانس، احتمال مرگ از هر علتی را تا 34 درصد، مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را تا 28 درصد و ابتلا به این بیماری را تا 21 درصد بالا میبرد. سالانه بیش از نیم میلیون مرگ زودهنگام در دنیا به دلیل بیماری عروق کرونر قلب، مستقیماً به مصرف چربیهای ترانس صنعتی نسبت داده میشود. این چربیها، با مسدود کردن شریانها، زمینه را برای حملات قلبی و مرگ ناگهانی فراهم میکنند.
چربیهای ترانس (TFA) ، اسیدهای چرب غیراشباعی هستند که میتوانند از منابع طبیعی یا فرآیندهای صنعتی تولید شوند. تولید صنعتی این چربیها عامل بیش از 278 هزار مرگ در سال است. این چربیها در بسیاری از فرآوردههای غذایی صنعتی مانند مارگارین، روغنهای نیمهجامد، غذاهای سرخشده و شیرینیها (کیک، بیسکویت، کراکر و دونات) یافت میشوند. همچنین غذاهای آماده و فستفودها منبع غنی از چربیهای ترانس صنعتی هستند. اگرچه مقدار کمی از این چربیها بهطور طبیعی در محصولات دامی مانند گوشت و لبنیات حیوانات نشخوارکننده وجود دارد.
خوشبختانه، چربیهای ترانس صنعتی قابل حذف هستند و میتوان آنها را با جایگزینهای سالمتر بدون تغییر طعم و قیمت غذا تعویض کرد. سازمان جهانی بهداشت (WHO) مصرف چربیهای ترانس را برای بزرگسالان به کمتر از 1 درصد کل انرژی دریافتی (کمتر از 2.2 گرم در روز برای یک رژیم 2000 کالری) محدود کرده است.
برای داشتن قلبی سالم و دور ماندن از خطرات این قاتل خاموش، از مصرف روغنهای نیمهجامد و حیوانی پرهیز کنید. هنگام خرید مواد غذایی فرآوریشده، به دقت برچسب مواد تشکیلدهنده را بررسی کنید و از خرید محصولاتی که میزان چربی ترانس بالایی دارند (معمولاً با رنگ قرمز روی برچسب مشخص میشود) خودداری کنید. همچنین سعی کنید مصرف غذاهای سرخشده و فستفود را به حداقل برسانید و در عوض، با کمی برنامهریزی، غذاهای سالم و خانگی تهیه کنید.