روند قیمت مسکن تحت تأثیر نوسانات بازارهای موازی از جمله خودرو قرار دارد، اما به دلیل رکود حاکم بر بازار املاک، میزان این تأثیرگذاری بهمراتب کمتر از نوسانات بازار خودرو است. رئیس اتحادیه مشاوران املاک، ضمن اشاره به این موضوع، بیان کرد که بازار مسکن همواره تحت تأثیر عوامل خارجی قرار میگیرد و تغییرات در قیمت ارز، طلا یا خودرو، بهطور مستقیم بر آن اثر میگذارند.
به گفته وی، بازار مسکن در چند سال گذشته در رکود عمیقی فرو رفته است و با وجود تلاشها برای ایجاد ثبات در بازارهای موازی و مهار تورم، این رکود همچنان ادامه دارد. افزایش قابل توجه قیمت خودرو (حدود ۳۰ درصد) بر قیمتهای اعلامی مسکن تأثیر گذاشته، اما این افزایش به مراتب کمتر از افزایش قیمت خودرو بوده است.
علاوه بر این، رشد قیمت مصالح ساختمانی در ماههای اخیر، هزینه تمام شده مسکن را افزایش داده است. نوسانات بازار ارز نیز بر قیمت مسکن بیتأثیر نبوده است. اما به دلیل رشد قابل توجه قیمت مسکن در سالهای گذشته و حذف بخش قابل توجهی از متقاضیان، بازار در رکود به سر میبرد و مانع از افزایش سریع قیمت مسکن میشود.
با وجود عوامل متغیر مؤثر بر بازار مسکن، این بازار به ثبات نسبی رسیده است. نرخ تورم مسکن تقریباً نصف تورم عمومی است؛ بهطوریکه در شرایطی که تورم عمومی حدود ۳۳ درصد است، رشد سالانه قیمت مسکن بین ۱۵ تا ۲۰ درصد برآورد میشود.
بازار اجاره نیز شرایط خاص خود را دارد و به دلیل عقبماندگی در سالهای گذشته، رشد تدریجی را تجربه میکند. از خرداد ماه به بعد، افزایش چندانی در نرخ اجارهها مشاهده نشده و با پایان فصل جابهجایی در تابستان، قیمتها ثابت ماندهاند. بهطور معمول، در نیمه دوم سال نیز افزایش قابل توجهی در قیمت اجارهها اتفاق نمیافتد.