در پی استمرار پدیده گرد و غبار با منشاء خارجی که آسمان استان خوزستان را فرا گرفته است، کارگروه اضطرار آلودگی هوای این استان تصمیمات جدیدی برای حفظ سلامت شهروندان اتخاذ کرد. بر این اساس، روز دوشنبه، پانزدهم اردیبهشت ماه، فعالیت ادارات در 16 شهر استان به صورت دورکاری خواهد بود و تمامی دانشگاههای این شهرها نیز تعطیل اعلام شدهاند.
محمدجواد اشرفی، دبیر کارگروه اضطرار آلودگی هوای خوزستان، با اشاره به پیشبینیهای سازمان هواشناسی کشور مبنی بر تداوم گرد و غبار و احتمال وزش تندبادها، اظهار داشت: “با توجه به شرایط نامساعد جوی و به منظور پیشگیری از آسیبهای احتمالی به سلامت شهروندان، کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان تشکیل جلسه داد و تصمیم بر تعطیلی کلیه دانشگاهها و دورکاری تمامی ادارات در شهرستانهای اهواز، حمیدیه، کارون، باوی، شوش، کرخه، هویزه، دشت آزادگان، شادگان، آبادان، خرمشهر، دزفول، اندیمشک، شوشتر، گتوند و ماهشهر برای روز دوشنبه گرفته شد.”
وی با تاکید بر اهمیت ارائه خدمات ضروری به شهروندان افزود: “مراکز خدماتی حیاتی از جمله آتشنشانی، اورژانس، مراکز درمانی و نهادهای مشابه، از این تعطیلی مستثنی بوده و به روال معمول به فعالیت خود ادامه خواهند داد.” این تمهیدات برای اطمینان از دسترسی مردم به خدمات ضروری در شرایط اضطراری در نظر گرفته شده است.
دبیر کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان خوزستان همچنین در خصوص وضعیت فعالیت بانکها و بیمهها در این روز گفت: “تصمیمگیری در مورد تعطیلی یا نحوه فعالیت بانکها و موسسات بیمه، بر عهده شوراهای هماهنگی مربوط به این نهادها خواهد بود و آنها بر اساس شرایط و ضوابط خود در این زمینه اطلاعرسانی خواهند کرد.”

لازم به ذکر است که پیش از این نیز، تصمیم به غیرحضوری شدن فعالیت نوبت صبح مدارس در 14 شهر استان خوزستان به دلیل تداوم آلودگی هوا اعلام شده بود که نشان از گستردگی و شدت این پدیده جوی در سطح استان دارد.
پدیده گرد و غبار که در سالهای اخیر به یکی از چالشهای جدی استانهای جنوبی و غربی کشور تبدیل شده است، علاوه بر تاثیرات منفی بر سلامت شهروندان، میتواند اختلالاتی را نیز در فعالیتهای روزمره و حمل و نقل ایجاد کند. تداوم این وضعیت، ضرورت اتخاذ تدابیر بلندمدت و اساسی برای مقابله با این معضل زیستمحیطی و کاهش اثرات آن را بیش از پیش نمایان میسازد. کارشناسان بر این باورند که منشاء خارجی این گرد و غبارها، نیازمند همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای یافتن راهکارهای موثر است. در کنار اقدامات کوتاه مدت مانند تعطیلیها و دورکاریها، توجه به راهکارهای پایدار برای کنترل بیابانزایی و مقابله با عوامل ایجاد گرد و غبار در کشورهای همسایه، از اهمیت ویژهای برخوردار است.