با امضای فرمان اجرایی توسط رئیسجمهور آمریکا در شامگاه سهشنبه، تعرفههای ۵۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین اعمال شد که به دنبال آن، تعرفههای متقابل آمریکا علیه این کشور از ۳۴ درصد به ۸۴ درصد افزایش یافت. این اقدام که از ساعت ۰۰:۰۱ بامداد نهم آوریل به وقت کرانه شرقی آمریکا به اجرا درآمد، نشاندهنده تشدید قابل توجه تنشهای تجاری میان واشنگتن و پکن است.
این فرمان تنها یک روز پس از تهدید دونالد ترامپ مبنی بر افزایش تعرفهها در صورت عدم عقبنشینی پکن از تصمیم خود برای اعمال تعرفههای تلافیجویانه ۳۴ درصدی علیه کالاهای آمریکایی صادر شد. با دستور جدید ترامپ، نرخ کلی تعرفه بر کالاهای چینی به ۱۰۴ درصد میرسد که به مراتب بالاتر از نرخ ۶۰ درصدی است که وی در دوران مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود. تعرفه متقابل ۸۴ درصدی، علاوه بر تعرفه ۲۰ درصدی است که پیش از این در ماه مارس اعمال شده بود.

دستور رئیسجمهور آمریکا همچنین شامل افزایش تعرفههای گمرکی بر کالاهایی میشود که مشمول قانون معافیت حداقلی (De Minimis) هستند. بر اساس این قانون، کالاهای کمارزش وارداتی از چین و هنگکنگ پیش از این از پرداخت هرگونه تعرفه واردات به آمریکا معاف بودند.
در واکنش به این اقدام، چین نشان داده است که قصد عقبنشینی ندارد و مقامات این کشور وعده دادهاند که تا آخر در برابر جنگ تجاری آمریکا مقاومت خواهند کرد. انتظار میرود پکن به منظور خنثی کردن اثرات منفی اقتصادی ناشی از تعرفههای جدید آمریکا، اقدامات محرک اقتصادی خود را افزایش دهد.
اعمال تعرفههای متقابل از سوی آمریکا بر سایر اقتصادهای بزرگ نیز از روز چهارشنبه نهم آوریل اجرایی خواهد شد. رئیسجمهور آمریکا مدعی است که هدف از این اقدامات، اصلاح رویههای تجاری به زعم وی «ناعادلانه» برای آمریکا و همچنین افزایش تولید و رونق صنایع داخلی این کشور است.
در حالی که مقامات آمریکایی ادعا میکنند مذاکراتی را با حداقل ۵۰ کشور بر سر توافقات تجاری جدید آغاز کرده یا در حال برنامهریزی برای آن هستند، به نظر میرسد دونالد ترامپ تمایل چندانی به آغاز مذاکرات فوری با چین نشان نداده است.
بر اساس گزارش پایگاه خبری اینوست، افزایش نگرانیها از وقوع یک جنگ تجاری جهانی و اختلالات ناشی از تعرفههای ترامپ برای شرکتهای آمریکایی، منجر به کاهش شدید بازارهای مالی در روزهای اخیر شده است.