“`html
تا پایان آبان، شبکه بانکی کشور بیش از ۴۲۷ هزار میلیارد تومان وام در اجرای قانون جهش تولید مسکن پرداخت کرده است.
بر اساس آمار بانک مرکزی، تا پایان آبان ماه ۱۴۰۲، نظام بانکی کشور بالغ بر ۴۲۷.۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات مطابق ماده ۴ قانون جهش تولید و تامین مسکن، به بخشهای مختلف مسکن اختصاص داده است. این تسهیلات شامل وام ساخت مسکن شخصی، مشارکت در نهضت ملی مسکن، پروژههای مسکونی شهری و روستایی، ودیعه مسکن و کمکهای ناشی از حوادث غیرمترقبه مرتبط با مسکن میشود.
ماده چهارم قانون جهش تولید و تامین مسکن
بر اساس ماده ۴ این قانون (مصوب مرداد ۱۴۰۰)، بانکها موظفند حداقل ۲۰ درصد از تسهیلات سالانه خود را با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار به بخش مسکن اختصاص دهند. حداقل این تسهیلات در سال اول ۳۶۰ همت بوده و در سالهای بعد با توجه به تورم افزایش مییابد. بانکهای تخصصی، به تشخیص بانک مرکزی (به جز بانک مسکن)، از این قانون مستثنی هستند.
تسهیلات مذکور بر اساس نیاز سالانه مسکن و برنامههای وزارت راه و شهرسازی پرداخت میشود. در صورت ترکیب منابع بانکی با صندوق ملی مسکن، نرخ سود بر اساس سهم هر منبع تعیین میشود. وام ساخت مسکن پس از دوره مشارکت به اقساط تبدیل شده و تعهدات به خریدار منتقل میگردد. کل دوره مشارکت و اقساط ۲۰ ساله است. در صورت تاخیر در ساخت به دلیل قصور سازنده، سود دوره مشارکت اضافه بر عهده سازنده خواهد بود.
بانکها میتوانند در صورت پرداخت این تسهیلات، اوراق رهنی مطابق ماده ۱۴ قانون ساماندهی مسکن منتشر کنند. عدم رعایت این ماده، موجب اخذ مالیات برابر با ۲۰ درصد از تعهدات انجام نشده از بانکها و واریز ۱۰۰ درصد آن به صندوق ملی مسکن میشود.
تسهیلات پرداختی به تفکیک بخشها
تا پایان آبان، ۴۲۷.۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است: ساخت مسکن شخصی (۵۲.۵ همت)، مشارکت در نهضت ملی مسکن (۹۱.۹ همت)، مسکن روستایی (۶۷.۶ همت)، ودیعه مسکن (۶۲.۸ همت)، حوادث غیر مترقبه (۸ همت)، و تسهیلات مسکن شهری و روستایی (۲۲.۱ همت).
سهم بانکها در اجرای این قانون
بانک مسکن با ۱۶۹.۴ همت، بانک ملت با ۵۴.۲ همت، بانک ملی با ۴۸.۴ همت، بانک سپه با ۴۸.۲ همت و بانک تجارت با ۴۵.۲ همت در رتبههای برتر پرداخت تسهیلات قرار دارند.
لازم به ذکر است برخی بانکها از این قانون مستثنی هستند.
مطالب مرتبط:
پرداخت ۲۷۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای جهش تولید مسکن
“`