چرخش دهلی‌نو به سوی پکن؛ تعرفه‌های ترامپ، محرک اتحاد ناخواسته

جنگ تجاری به راه افتاده توسط دولت ترامپ، هند را به سمت برقراری روابط گرم‌تر با چین، رقیب دیرینه‌اش، سوق داده است.

بهبود روابط هند و چین، دامنه دیپلماسی دهلی‌نو را گسترش می‌دهد، هرچند به گفته تحلیلگران، این امر لزوماً به معنای تغییر بنیادین در مواضع متضاد دو کشور در مورد مسائل کلیدی نیست.

روزنامه واشنگتن پست با استناد به اظهارات تحلیلگران گزارش داده است که تعرفه‌های اعمال شده توسط آمریکا، هند را وادار می‌کند تا روابط خود را با چین، رقیبی که دهلی‌نو سال‌هاست بر سر مرزهای مورد مناقشه هیمالیا با آن اختلاف دارد، از نو تقویت کند.

پانکاج ساران، معاون پیشین مشاور امنیت ملی هند، در این باره می‌گوید: این روابط فضای بیشتری برای مانور استراتژیک و انعطاف‌پذیری در تعامل با دولت آمریکا در اختیار ما قرار می‌دهد و از قرار گرفتن در یک بن‌بست جلوگیری می‌کند. ما خواهان بازگرداندن صلح به منطقه هستیم و شاید اکنون زمان مناسبی برای آن باشد.

برخی دیگر از تحلیلگران معتقدند که دهلی‌نو از نزدیکی به پکن به عنوان اهرمی برای تعامل با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، استفاده می‌کند.

اگرچه بهبود روابط با چین دامنه دیپلماسی هند را افزایش می‌دهد، اما کارشناسان بر این باورند که این امر تغییر اساسی در مواضع متضاد دو کشور در مورد مسائل کلیدی ایجاد نخواهد کرد. برای دهه‌ها، عدم تعیین مرز مشخص بین هند و چین در منطقه هیمالیا (جایی که دو کشور توسط یک خط کنترل واقعی از هم جدا شده‌اند) منبع تنش بوده است.

هند با داشتن نیروی کار عظیم، مدت‌هاست در تلاش برای ورود به عرصه تولیدی چین بوده است، اما کارخانه‌های این کشور آمادگی لازم برای این ورود را ندارند. در ده سال گذشته، نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، طرحی با عنوان «ساخت هند» را دنبال کرده است.

دولت هند با تخصیص بودجه‌ای بالغ بر ۲۶ میلیارد دلار، مشوق‌هایی را برای شرکت‌های تولیدکننده کالا در بخش‌های استراتژیک در نظر گرفته و تلاش کرده است تا سرمایه‌گذاری‌های خارجی را به منظور کاهش وابستگی هند به واردات از چین جذب کند. یکی از اهداف این طرح، ایجاد ۱۰۰ میلیون شغل جدید تولیدی تا سال ۲۰۲۲ بود. با این حال، سهم تولید در اقتصاد هند در طول یک دهه گذشته، در مقایسه با بخش‌های خدمات و کشاورزی، از ۱۵ درصد به کمتر از ۱۳ درصد کاهش یافته است.

در دوم آوریل، ترامپ از اعمال تعرفه بر محصولات ۱۸۵ کشور و منطقه خبر داد. تعرفه‌های جهانی ۱۰ درصدی در پنجم آوریل به اجرا درآمدند و تعرفه‌های خاص برای برخی کشورها در نهم آوریل اعلام شد. روسیه در فهرست این کشورها قرار نداشت، اما هند مشمول تعرفه ۲۶ درصدی شد.

خبرگزاری تاس گزارش داد که در نهم آوریل، ترامپ اعلام کرد که افزایش تعرفه‌ها را برای ۷۵ کشوری که تمایل به مذاکره نشان داده‌اند، به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق در می‌آورد و تعرفه واردات ۱۰ درصدی برای آن‌ها اعمال خواهد شد. رهبر آمریکا تاکید کرد که آماده بحث و گفتگو در مورد تعرفه‌ها است.

اخبار جدید ایران و جهان را در مجله خبری تحلیل سبز بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *