چشم‌انداز روشن برای فجر چهاردهم؛ استقبال طراحان از «کشف ایران» در جشنواره سیزدهم

دبیر سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر با ارائه گزارشی از روند داوری آثار ارسالی، از استقبال چشمگیر طراحان از موضوع محوری «کشف ایران» خبر داد و ابراز امیدواری کرد که دوره چهاردهم این رویداد مهم فرهنگی و هنری در زمان مقرر خود و همزمان با دهه فجر برگزار شود.

محسن گرجی در تشریح جزئیات آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره سیزدهم گفت: «تا پایان مهلت ارسال آثار در پنجم اردیبهشت ماه، بالغ بر 3300 اثر از سوی 750 گروه و فرد به دبیرخانه جشنواره ارسال شد. در مجموع، حدود هزار هنرمند و طراح در خلق و ارائه این آثار سهیم بوده‌اند که نشان از پویایی و استقبال جامعه هنری از این رویداد دارد.»

وی با تفکیک آثار ارسالی در بخش‌های مختلف افزود: «بیشترین حجم آثار، با حدود دو هزار اثر، مربوط به بخش کاربردی و پوشاک روزمره و اجتماعی بوده است. پس از آن، 450 اثر در حوزه طراحی مفهومی، 325 اثر در حوزه طراحی پارچه، 318 اثر در بخش اکسسوری و زیورآلات و مابقی آثار نیز در زمینه کیف و کفش به دبیرخانه رسیده است که تنوع و گستردگی حوزه‌های مد و لباس در کشور را به خوبی نشان می‌دهد.»

دبیر جشنواره سیزدهم در خصوص روند داوری آثار اظهار داشت: «در مرحله نخست داوری، طراحی اولیه آثار مورد بررسی قرار گرفت و در نتیجه، آثار حدود 200 گروه و فرد برای ورود به مرحله دوم انتخاب شدند.» وی ادامه داد: «در مرحله دوم، طرح‌های پذیرفته شده باید به مرحله تولید برسند و پس از آن، مورد ارزیابی دقیق‌تری قرار خواهند گرفت و در نهایت، داوری نهایی بر روی آثار تولید شده انجام خواهد شد. بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، زمان کافی برای تولید باکیفیت آثار وجود دارد و در این فرصت، امکان منتورینگ و هدایت‌گری گروه‌ها توسط اساتید و متخصصان نیز فراهم شده است.»

گرجی در پاسخ به این سوال که آیا حجم بالای آثار کاربردی به معنای فاصله گرفتن جشنواره از رویکرد فاخر و نمایشگاهی دوره‌های پیشین است، توضیح داد: «همواره یک شکاف طبیعی بین آنچه در جشنواره‌ها به نمایش درمی‌آید و آنچه برای استفاده در بازار مناسب است، وجود داشته و این مسئله مختص ایران نیست. آثار ارائه شده در جشنواره‌ها معمولاً دارای یک چارچوب کلی و ایده‌پردازانه هستند و اغلب به عنوان منبع الهام برای طراحی سایر آثار تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرند. امیدواریم با حضور فعال صاحبان برندها و تولیدکنندگان پوشاک در این دوره، بتوانیم این فاصله را تا حد امکان کاهش دهیم تا آثار ارائه شده، قابلیت استفاده بیشتری در بازار را داشته باشند.»

وی با تاکید بر اهمیت نقش طراحان در توسعه صنعت مد و لباس کشور گفت: «از نظر ما، توجه به طراح و ایده‌پرداز، از خود طرح نیز مهم‌تر است. ما باید تلاش کنیم تا این هنرمندان را در زیست‌بوم هنر-صنعت مد و لباس تقویت کرده و مقدمات حضور پررنگ‌تر آن‌ها در صنعت را فراهم کنیم تا بتوانند آثار متنوع و باکیفیتی را تولید و عرضه نمایند. بر همین اساس، برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا طراحان پس از کسب رتبه در جشنواره، رها نشوند و در یک باشگاه توان‌افزایی، حداقل به مدت یک سال آموزش‌های کاربردی و فرصت‌های شبکه‌سازی را دریافت کنند تا بتوانند در محیط پویای کسب و کار مد و لباس دوام بیاورند و به موفقیت دست یابند.»

دبیر سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر در خصوص دلیل انتخاب موضوع «کشف ایران» برای این دوره از جشنواره توضیح داد: «تاریخ و تمدن غنی، گستردگی جغرافیایی، معماری باشکوه و هنر فاخر ایران زمین، گنجینه‌ای بی‌بدیل برای الهام‌بخشی به طراحان است. بر همین اساس، دست طراحان کاملاً باز بوده است تا از این عناصر غنی در خلق آثار خود بهره ببرند و خوشبختانه تاکنون نیز طرح‌های نوآورانه و خلاقانه‌ای بر مبنای این موضوع به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است.»

وی درباره زمان برگزاری جشنواره سیزدهم که پس از موعد مقرر و در خردادماه برگزار خواهد شد، اظهار داشت: «بخشی از این تاخیر ناشی از تغییر دولت و به تبع آن، تغییر مدیران مرتبط بود. اگرچه برگزاری همزمان جشنواره با دهه فجر از نظر سنتی مطلوب است، اما به نظر می‌رسد که خارج شدن از این بازه زمانی، تاثیر چندانی بر میزان مشارکت طراحان نداشته است.»

گرجی با ابراز امیدواری برای برگزاری منظم دوره‌های آتی جشنواره تاکید کرد: «امیدوارم با پایان موفقیت‌آمیز جشنواره سیزدهم، برنامه زمان‌بندی دقیق برای جشنواره چهاردهم مد و لباس فجر نیز اعلام شود تا بتوانیم این رویداد مهم را در همان زمان مقرر و نزدیک به دهه فجر برگزار کنیم. هرچند نباید از این نکته غافل شویم که به دلیل همزمانی برگزاری جشنواره‌های متعدد در دهه فجر، ممکن است رسانه‌ها نیز درگیر پوشش سایر رویدادها شده و توجه کمتری به موضوع مد و لباس نشان دهند. با این حال، برگزاری جشنواره در زمان مقرر، همچنان اولویت ماست و امیدواریم با برنامه‌ریزی دقیق، بتوانیم توجه رسانه‌ها را نیز به این حوزه مهم جلب کنیم.»

به گفته گرجی، بر اساس تصمیم شورای سیاست‌گذاری سیزدهمین جشنواره مد و لباس فجر، اسامی داوران این دوره فعلاً اعلام نخواهد شد.

سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر از 17 تا 24 خرداد ماه 1404 برگزار خواهد شد و انتظار می‌رود با استقبال گسترده هنرمندان و فعالان این عرصه، گامی مهم در جهت ارتقای صنعت مد و لباس کشور بردارد.

مجله خبری تحلیل سبز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *